Gästrikland

Filter:
 

Vägbeskrivning

Från :  eller 

Till  :  eller 

Jägarsugan

(Hofors)

Adress : Ovansjö Kronopark
Ort : Stocksbo
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Telefon : 072-219 90 28
Webplats:  http://gransland.net/STF-Jagarstugan
         
Beskrivning: Mitt i den Svenska vildmarken Upplev den genuina naturen och skogens tystnad i sveriges vildaste vandrarhem Jägarstugan belägen i Ovansjö kronopark/Gästrikland. Här har du som gäst möjlighet att övernatta i en primitiv kolarkoja, innan du somnar ligger du och lyssnar på den sprakande elden och har du tur får du även höra varghonans ylande eller älgkons lockande efter sin kalv. Om ni är en större grupp sover ni i vår rustika Sotkoja med 18 sovplatser och en öppen eldstad i centrum. Eller varför inte sova i Stallet med 8 sovplatser. Under sommarhalvåret erbjuder vi även övernattning i våra två militärtält med plats för ca:40 personer Dagarna i Jägarstugan Vildmarksby präglas av dagliga sysslor som att hämta vatten i källan, hugga ved till elden och laga mat på en av våra många eldplatser. För den som vill kan Sara och Johan erbjuda aktiviteter som tex älgsafari, rovdjurs guidning, praktiskt naturfoto och myrsafari för barn som vill lära sig ny visdom om den Svenska skogen. Eller kanske du på egen hand vill smyga längs Borrsjöån med metspöt och försöka dig på våra fina regnbågar (Fiskekort säljes på plats).Vår värd för jägarstugan berättar gärna om smultronställen i omgivningen och om du blir hungrig ordnar han kolbulle och kok kaffe tillagad över öppen eld i Jägarcafet (Ring innan).Jägarstugan Vildmarksby är anpassad för rörelsehindrade och i naturreservatet finns en träramp där även rullstolsburna kan uppleva reservatets unika natur.


Ekopark Ovansjö

(Ockelbo)

Ort : Ovansjö
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
Webplats:  http://www.sveaskog.se/sv/jakt-fiske-och-friluftsliv/besoksomraden/ekoparker/ovansjo/ekoparken-i-korthet/
      
Beskrivning: 

Från någon av Ekopark Ovansjös många bergstoppar kan du se ut över riktiga storskogar med gott om knotiga gammeltallar.

Många av tallarna är över 400 år och bär spår av flera bränder. Sådana träd har blivit sällsynta och de är viktiga till exempel som boträd för rovfåglar. I gamla tallstubbar häckar slaguggla och kring granarna lämnar den tretåiga hackspetten sina ringformade hackmärken.

Brand ger löv

Gamla träd och lövträd är de stora bristvarorna i dagens skogslandskap, och just detta finns det gott om i Ekopark Ovansjö. I hela området står aspar, sälgar och björkar spridda. Sveaskog att genomföra naturvårdsbränder i området för att gynna lövträd och tall.

Rika vatten

Ekoparkens värden finns inte bara i skogen utan också i det glittrande vattensystemet. I Mörtsjöbäcken finns ett av länets största förekomster av den hotade flodpärlmusslan. Öring och bäckröding slår i småbäckarna, och i lite större vatten simmar uttern. Både sjöar och bäckar är mycket populära bland fiskare.

Gamla spår

Människor har präglat Ovansjös skogar under lång tid och här finns spår av både järnbruk, fäboddrift och gammal folktro. Spännande platser att besöka är den gamla tandvärkstallen och Ronkasuokällan, där det sägs ligga en silverkista på botten.
Kvarnbackens kaffestuga

(Gävle/Sandviken)

Adress : Kvarnvägen 11
Ort : Storvik
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
      
Beskrivning: 

Kaffestuga med enklare fika och ett privat nostalgimuséum som drivs av en pratsam äldre herre. På kvarnbacken samlas under sommarhalvåret olika bil och motorcykelentusiaster en gång i veckan i någon typ av informell sammankomst. Helt klart ett läge för att spana in fina fordon, utan att för den skull gå på stor motorträff.
PerOls Våffelfik

(Gävle/Sandviken)

Adress : Åtterstavägen 9
Postnr : 81293
Ort : Kungsgården
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
Webplats:  http://perolsbloggen.wordpress.com/
      
Beskrivning: 

PerOls gård är en privat bostad som är delvis öppen för allmänheten under vissa delar av året. Under sommaren har man dagligen öppet en liten loppis med självbetjäning mellan klockan 11 och 18 i delar av den stora ladan, där ladusvalor flyger uppe i taket. Från midsommardagen till 10 augusti (gäller 2013) finns ett kafé där man kan köpa nygräddade våfflor som man sedan får avnjuta i trädgården. Är djuren ute kan man få sällskap av höns och ankor som vanligen spankulerar fritt (De tas in om man tycker de stör för mycket). Finns ägg och grönsaker för stunden kan man även köpa några sådana med sig hem.
Axmar Bruk

(Gävle/Sandviken)

Ort : Axmar
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.axmarbruk.se/
      
Beskrivning: 

Både parken och hyttan är värda besöket

Bild:

Citerar från "Visit Gavle"

Axmarbruk ligger vid norra gästrikekusten, alldeles invid gränsen mot Hälsingland. Bruket grundades 1671, förstördes av ryska trupper 1721, men byggdes sedan upp igen.

Den hytta vi kan se idag är från 1860-talet. Den står kvar som ett ståtligt monument från järnbrukstiden.
Järnframställning påbörjades redan på 1600-talet. Under stor del av 1700-talet drevs bruken av Brita Behm, även kallad Järn-Brita, som var känd för sitt hårdföra affärssinne. När ryssarna invaderade kusten 1721 brändes i stort sett hela bruket ner men genom Brita Behms försorg byggdes det snart upp igen.

Under 1800-talet ägdes Axmar bruk av familjen von Schinkel. På 1860-talet gjordes en modernisering och hela bruksbebyggelsen flyttades närmare havet.

En ny större hytta byggdes bland annat med sex lancashirehärdar. Där de tidigare bruksbyggnaderna stått anlades en engelska park och en gigantisk herrgård på över 700 kvadratmeter uppfördes. Idag är många bruksbyggnader rivna och även den stora herrgården. Hyttan restaurerades däremot på 1970-talet. Parken är välbevarad och värt ett besök då den vittnar om en svunnen tid av flärd och elegans.
Finnharen

(Gävle/Sandviken)

Ort : Axmar
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Öppet hav

Längst ut på ön Finnsharen vid byn Hari, strax utanför Axmar by finns ett naturreservat med sköna klippor och öppet hav mot Finland.

Ta med matsäck och njut av kvällssolen, eller paddla runt småöarna. Det är stenigt och svårt att komma fram med båt, men kanot går bra. Man kan också gå över till ön på en liten bro.

Bild & citat: http://westermanmaria.blogspot.se/search/label/Smultronst%C3%A4llen%20i%20G%C3%A4strikland

Fler bilder:http://www.chinci.com/travel/pax/p/2600949/Finnharen/SE/Sweden/0/#
Sibohäll

(Gävle/Sandviken)

Ort : Högbo
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Kvällssol över vattnet

I sjön Öjaren finns en klippa för det perfekta kvällsdoppet.

Den vätter mot den kvällssolen och man kan njuta av solnedgången. Storlommen ropar. Vattnets reflexer speglar sig i tallarna. Mjuk och lent vatten i sjön.

Bord, bänkar och grillplats för den som vill äta. Man kommer dit genom att cykla eller gå i skogen via Silfverslingan från Högbo bruk i Sandviken.

Citat: http://westermanmaria.blogspot.se/2009/07/smultonstalle-i-gastrikland-2-sibohall.html


Värsbäcken

(Gävle/Sandviken)

Ort : Norra Åbyggeby
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Vindskyff Norra ÅbbygebyEftermiddagssol, & vattenblänk

Om du åker genom hela Norra Åbyggeby till vägen "slutar" vid en bom och sedan promenerar en liten bit så kommer du till detta smultronställe bland utflyktsmål.

Testeboån tar en sväng precis vid vindskyddet/grillplatsen och ger  en härlig utsikt. att solen lyser över vattnet mot vindskyddet gör inte saken sämre.

Utflykt vid Testeboån

Grillplats vid vattenblänk.
Oslättfors

(Gävle/Sandviken)

Ort : Oslättsfors
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.gavle.se/Uppleva--gora/Gora/Utflykter-och-sevardheter/Oslattfors-Bruk-/
      
Beskrivning: 

Underbar bruksmiljö, fiske, fika & sagolikt belägen kyrka

En välbevarad och ovanligt vacker bruksmiljö med många vattenspeglar. På somrarna jättefin kaffeservering för dig som glömt termosen. Fina fiskevatten och kanotvatten. Kanoter kan hyras i närbelägna Smörnäs.

I området vimlar av lämpliga ställen att öppna din termos!
Brännsågen

(Gävle/Sandviken)

Ort : Gävle
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Flera forsande vatten

Vindskydd BrännsågenVackert utflyktsmål, vid Testeboån, där tre strömmar möts, med vindskydd & grillplats.

Fiske (m kort) för dig som är intresserad av det
Forsbacka bruk

(Gävle/Sandviken)

Adress : Stentorpsvägen
Ort : Forsbacka bruk
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  www.teamutvecklarna.se
      
Beskrivning: 

Cykla din historia - En historisk cykel resa i våra järnbruk 

INBÄDDAT I GRÖNSKA

ligger våra besöksmål för dagen, intill Gavleån som rinner stillsamt förbi. Mycket minner fortfarande om svunna storhetstider då de engelska trädgårdarna prunkade, hammarslagen från smedjan ekade mellan brukshusen och som alltid den närvarande röken från eldstäderna.

 

FÖLJ MED OSS UT

i det vackra sommarlandskapet och cykla genom byarna på små grusvägar som har brukats i hundratals år. Eller varför inte glida fram i kanot på en spegelblank å, pulsådern i industrin, som nyttjats till både transporter och som kraftkälla.

Cykelpaket som går mellan Högbo och Forsbacka bruk.

Går att boka via www.teamutvecklarna.se

 
Strandbaden

(Gävle/Sandviken)

Ort : Årsunda
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.strandbaden-arsunda.com/
      
Beskrivning: 

"Storsjöns Riviera"

Underbart lång sandstrand med möjlighet att sitta i skuggan under träden strandnära för den som vill dra sig undan solen en stund.

Camping och fik/restaurang för den som så behagar.

En vacker plats inte bara under högsommar hit kan du ta termosen året runt tycker jag!
Jädraås

(Ockelbo)

Ort : Jädraås
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Jädraås är kanske mest inbjudande på sommaren när tågtrafiken är igång, hyttan öppen och det är fullt av liv och rörelse.

I omgivningarna finns fina möjligheter till bad, fiske, vandringar och rekreation ute i naturen. Under sommaren kör man ånglokståg mellan Jädraås och Svartbäcken Nedre.

Kanske också ett besök på dockmuseum och dopp vid badplatsen Valkalampi där man badar i Jädraån?
Torsved

(Gävle/Sandviken)

Adress : Södra Åbbygeby
Ort : Gävle
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Fin plats med vindskydd grillplats & fiskebrygga vid Testeboån

Södra Åbbyggeby
Älgsjön - Lärkebo - Mårtsbo

(Gävle/Sandviken)

Adress : Älgsjön
Postnr : 80592
Ort : Mårtsbo/Kubbo
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.kubbomartsbo.se
         
Beskrivning: 

Här finns möjlighet till picknic, grillning, fiske, fågelskåding, skoter och isracing (vinteraktiviteter) och många andra trevliga möjligheter.
Bladmyran och Granskogens naturreservat

(Gävle/Sandviken)

Ort : Gävle
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.gavle.se/Uppleva--gora/Gora/Utflykter-och-sevardheter/Bladmyrans-och-Granskogens-naturreservat/
      
Beskrivning: 

Ett typiskt termosställe...

Grillplats & vindskyddEn fin grillplats i en solig skogsglänta, är det inte själva arketypen av ett termosställe? Smile

Citat Gavle.se:
..."I reservatet finns olika slags biotoper, som klibbal-kärr, sumpskog och gammal granskog.Vid Bladmyran finns ett gammalt högrest granbestånd i en grund ravin mellan två höjder. Området har länge varit känt som ett intressant skogs-område. Bland annat omnämns området 1966 som ett objekt värt naturskydd på grund av ”märkliga granar och stora bestånd av strutbräken”
Torsbobadet

(Gävle/Sandviken)

Ort : Hedesunda
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Torsbo,_Hedesunda
      
Beskrivning: 

Badplats med vindskydd & grillplats

Bild:
Kvillanudden

(Gävle/Sandviken)

Ort : Hedesunda
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/gavle/kvillanudden/Pages/Index.aspx
      
Beskrivning: 

Vacker utsikt över Hedesundafjärden

Strandnära

Bilder:

Citerat från http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/gavle/kvillanudden/Pages/Index.aspx
"Kvillanuddens naturreservat utgörs av en skogsbeklädd grusås som här bildar en udde i Dalälven. Området är välbesökt och härifrån har du en vacker utsikt över Hedesundafjärden. Större delen av reservatet är gammal betesmark och än idag är området relativt öppet.

Reservatet bildades för att bevara uddens bestånd av masurbjörk. Masurbjörken anses vara en variant av vårtbjörk som har en speciellt mönstrad ved, beroende på en störning i kambiet (trädets tillväxtzon). Masurbjörkarna är oftast korta och knotiga, och har krokig stam med tjock och uppsprucken bark.

Det finns gott om döda träd i reservatet, både av björk och av asp. På den döda björkveden trivs svampar som sprängticka, fnöskticka och slingerticka."
Fäbodsjön

(Gävle/Sandviken)

Ort : Hedesunda
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Lugnt, vackert & badbart

Fäbodsjön ligger utefter den gamla nedlagda järnvägen mellan Sala och Gävle.

Vid Fäbodsjön finns det en fin badplats, med vindskydd/grillplats,  belägen på en hällmark som går ut i sjön.

Foto:
Gysinge Bruk

(Gävle/Sandviken)

Ort : Gysinge
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Ett välbevarat vallonbruk med anor från 1600-talet
- Med mycket spännande i närheten!

Foto: netzanette

HerrgårdenI Järnriket Gästrikland längs Tidernas väg och vackert omgivet av Dalälvens strida forsar och vida fjärdar ligger Gysinge Bruk, ett välbevarat vallonbruk med anor från 1600-talet och idag en plats för utställningar, byggnadsvård, konferenser och äventyr i naturen.

Gysinge Bruk var ett av Sveriges ledande järnbruk under 1800-talet och en promenad genom bruket väcker många tankar kring vår historia och livet förr.

Det finns mycket vackert & spännande natur i omgivningarna och många intressanta saker att besöka eller göra. Från naturreservat och flugfiske till konst, byggnadsvård, brandbilsmuseum mm.

Följande aktörer på bruket har egna webbplatser där du kan hitta mer information.

Forsande vatten

Färnebofjärdens nationalparklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.gysingebrukwardshus.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
PROs folkhögskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Centrum för byggnadsvårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kafé Ny'fiketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gysingeforsarnas fiskevårdsområdelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gysinge Hantverklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gysinge vandrarhemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nedre Dalälvenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Österfärnebo sockenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Koversta Gammelbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Brandbilsmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster<< Första < Föregående 1 2 3 4 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 4