FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Filter:

Klicka på rubriken för respektive plats för att visa mer info, karta och väganvisningar.

Holsklippen

      
Nora Ångermanland Sweden

Holsklippen med toppstuga

Holsklippen är en utsiktplats där man kan se nästan hela socknen med öar och fjärdar i det klippiga kustbandet.
Den ligger 226 m ö h

Välkommen att besöka stugan!

Norr om stugan finns Storklippen, med en vindflöjel och hänförande utsikt norrut.

Vägbeskrivning

På vägen mellan Folkja och Skog, nära E4:an, finns en skogsbilväg med bom, samt även en markerad stig att följa.

Följ skyltningen härifrån!!

Rotsidan - Barsta

             
Nordingrå Ångermanland Sweden

Hur vacker som helst

Ett fiskeläge vid höga kusten, som vimlar av vackra platser. En mc-åkare kallade Höga kusten för ett Norge i miniatyr och det är inga små ord i mc-kretsar...

rotsidanFantastiska klippor "där marken möter vattnet" som Maria Montessori uttrycker sig. Här har Jättarna lekt med jättelego, Duplo släng dig i väggen.  Säker 5 km släta klippor blandat med rullstenar och dessa legobitar, Helhäftigt

Här finns också en trevlig restaurang

Citat från hemsidan:

"Barsta har anor redan från 1400-, omnämns redan år 1418 men hade då namnet "Bärastadhum". År 1686 fanns det 20 sjöbodar på södra sidan, nu finns det 12. Det fanns även en gistvall på kapellbacken som tillhörde varje sjöbod.

Barsta är även hemmahamn för båten som går ut till Högbondens Fyr; "Sveriges högsta fyrplats". Där finns ett vandrarhem för er med garanterat Sveriges mest unika utsikt." 

Bönhamn - Rotsidan

         
Nordingrå Ångermanland Sweden

Där tiden står stilla...

Mitt emot ön Högbonden ligger Bönhamns gamla fiskeläge där tiden tycks ha stått stilla. Här står sjöbodarna tätt, tätt runt hamnen. Bakom dem kokhusen och grånande gistgårdar med siknät på tork. Fiskare från Gävle byggde de första husen på 1600-talet. Det sägs att platsen fick sitt namn av att fiskare gick in här för att ”böna” eller ”täta” sina båtar.

Längst ute i havsbandet, i hjärtat av Höga Kusten, ligger det idylliska fiskeläget Bönhamn i en långsmal, skyddad havsvik innanför öarna Navarn, Furan, Höglosmen och Högbonden.

Bönhamn är ett av få genuina och oexploaterade fiskelägen som finns kvar längs Norrlandskusten. Här finns även ett av de bäst bevarade kapellen längs med Höga Kusten. Kapellet uppfördes redan 1658 av Gävlefiskarna.

Här känns det som om tiden stått stilla – de gamla rödmålade sjöbodarna ligger tätt intill varandra framför de åldersstigna gistvallarna där det ännu då och då vajar fisknät på tork. Listan över allt som skall hinnas med på semestern och som ibland är längre än den på jobbet fladdrar iväg i en saltstänkt bris och kvar finns bara lugnet och tystnaden. Här kan själen få ro – det räcker med att bara vara här.

Här kan du vandra längs naturstigar över doftande blomsterängar och längs havsbandet med mycket vackra naturscenerier som får dig att helt tappa andan.

Varför inte glida ner i det svalkande havet för ett dopp i någon undangömd havsvik efter det att solen värmt både kropp och själ - du får garanterat vara för dig själv!

Häxberget, Bollstabruk

         
Bollstabruk Ångermanland Sweden

Mysigt, vackert och lite läskigt 

Häxberget är ett härligt utflyktsmål, med en mörk historia. Här skedde sveriges största häxprocess.

Vårdkasen/Valkallen

         
Lövvik Ångermanland Sweden

Promenera från fiskeläge till toppstuga

På nordöstra sidan av Storfjärden ligger detta gamla fiskeläge i södra Lövviken. Från båthamnen går en stig upp till toppstugan på det intilliggande berget Valkallen- med mäktig utsikt över Höga Kusten.

Valkallen är, som namnet avslöjar, ett gammalt vårdkasberg. Här kunde man tända en jättebrasa (kase för att varna ortsbefolkningen vid fientliga invasioner. År 1721 brann vårdkasarna senast runt om i landskapet, sannolikt även vårdkasen på Valkallen, då ryssarna härjade längs Ångermanlandskusten.

Rastplats Moälven

      


Själevad Ångermanland Sweden

"En av de vackraste och trivsammaste i hela Norrland"

Rastplats Moälven är en av de vackraste och trivsammaste i hela Norrland och dessutom mycket barn- och handikappvänlig. Här kan du som semestrar eller bara har vägen förbi stanna till för att njuta av lugnet och utsikten. Rastplatsen är skyltad från E4:an som "Naturrastplats Moälven".

Cafeteria och minigolf

Du kan köpa ditt fika i vår Cafeteria eller nyttja något av rastplatsens många bord till den medhavda matsäcken.

Om du vill kan du kan koppla av med en stunds minigolf på vår niohålsbana.

Turistinformation

Vi har de flesta broschyrer om Höga Kusten och Örnsköldsvik (även på tyska och engelska). Speciell information om Sagavägen finns uppsatt på väggen utanför cafeterian.

Vi kan också ge information om friluftsliv, sevärdheter och utflyktsmål i vår vackra kommun.

Skuleberget

      
Docksta Ångermanland Sweden
Riktigt rolig utflykt för alla åldrar. Det går att ta linbana, klätterstig eller en trappa ända upp till toppen. Glöm inte termos med kaffe och ett par bra skor!
 

Undrom badplats båtbryggan

      
Undrom Ångermaland Sweden

Gammal Ångbåtshållplats

Umdroms mysiga lilla badplats,

Laxfiske på gammalt vis, Scen med lokala arrangemang sommartid.

Wikipedia om Undrom: http://sv.wikipedia.org/wiki/Undrom

Björkån & Björksjön

      
Sollefteå Ångermanland Sweden

Citat från: http://www.solleftea.nu/reportage/drivkraft/drivkraftarkiv/tidenforeochefterurkult.5.4e36b87c113d468398f80001890.html

Vad är ditt bästa smultronställe?

"Vi var nyligen och fiskade i något som, jag tror, heter Björkån och Björksjön - där var det otroligt vackert, säger Claudia."

Sandslån

      
Sandslån Ångermanland Sweden

Mellan åren 1872 och 1982 hade Sandslån förmodligen världens största timmerskilje.

På Sandslånön finns idag flera museer, fem före detta arbetarkaserner, restaurang, marina samt tornet ute i Kungsgårdsfjärden som är en rest efter timmersskiljet. I två av de före detta arbetarkasernerna finns flottarmuseet, häxmuseet och vandrarhem. I före detta arbetarmässen finns en restaurang. Uppe vid Hammarsbron ligger Unanders motor som lyckats överleva och är idag ett blomstrande företag med kunder från hela Mellannorrland.

Under sommaren finns möjlighet att ta en härlig tur på Ångermanälven eftersom M/S Ådalen III har sin bas just i Sandslån. Varje sommar anordnar Båtklubben en ö-fest - en fest som brukar locka mycket folk till samhället och avslutas med dans i den stora lokal där båtar brukar förvaras under vintern.

Andra länkar:
http://www.sandslansgastgiveri.se

http://www.adalen3.com

http://www.kramforsbygder.com/nyland

Free Joomla! template by Age Themes