FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Filter:

Klicka på rubriken för respektive plats för att visa mer info, karta och väganvisningar.

Rya Åsar

      
Borås Västergötland Sweden

Rya Åsar - Naturreservat

Jag citerar helt enkelt från kommunens presentation:

"Rya åsar är ett av de mest spännande naturområdena i Sjuhäradsbygden! Reservatet har en omväxlande natur och ligger nära Borås centrum. Området har unika värden för det rörliga friluftslivet och är cirka 550 hektar stort. Här finns ett fantastiskt landskap med klippbranter, ekskogsbeklädda sluttningar, vidsträckta barrskogar och levande kulturmarker. De många stigarna passerar vackra naturavsnitt och leder fram till trevliga picknickplatser, små sjöar och utsiktsplatser med utblick över Borås och Öresjö."

Rya åsar ligger 3 km nordväst om Borås centrum. Det är mycket lätt att hitta hit. Följ vägskyltning mot Knalleland och Ryda.
Karta
BroschyrPDF

Lämpliga utflyktsmål i reservatet:

  • Ryssbydammen - bätte lekäng i skyddat läge med underbar morgon och förmiddagssol finns nog inte. Det är lätt att ta sig dit med buss.

  • Ryssbyklint och Hestraklint - två bra utsiktsplatser om man önskar titta på Borås ur fågelperspektiv!

  • Ryda klint - här finns en underbar utsikt över Öresjö och delar av Borås omgivningar. Det är en tuff promenad när man tar sig upp de över 100 höjdmeter som skiljer mellan dal och topp.

  • Högplatån - en äng lämplig för lekar, ligger mitt i ekskogen.

  • Jättegranen - en enorm gran som uppskattningsvis slog rot för ca 120 år sedan, har vuxit under mycket bra förhållanden så att den nu är Borås grövsta gran och har en höjd av ungefär 25 meter trots att den är toppbruten.

  • Ramsulan - på ängarna och i skogen går ofta kor och betar (maj till oktober). En del ängar är emellertid till för lekar och andra aktiviteter. NAVET kan ge mer information.

  • Björbohagen - en pastoral idyll med öppna ängar och sluten lund strax öster om Almenäsvägen.

  • Fjällsjön - en grillplats en bit in i skogen.

  • Leder - det finns många olika leder i reservatet. Allt från barnvänliga elljusspår till ett nio kilometersspår (som känns betydligt längre).

Jämnesjön

      
Herrljunga Västergötland Sverige

En otroligt fin plats mitt inne i Hackebergsskogen. Vid sjön ligger två badplatser, en i Eggvena i Herrljunga kommun och en i Bitterna i Vara kommun. Runt sjön går en vacker vandringsled, kallad Kärringaleden.

Inne i byn Eggvena finns ytterligare tre vandringsleder, med start vid bygdegården. Kan också varmt rekommenderas. Bland annat finns Fredagsberget med utsikt över nejden, där det finns bord och stolar att sätta sig vid.

Bild: http://www.panoramio.com/user/365522?with_photo_id=2523480

Torpa Stenhus

          
Tranemo Västergötland Sweden

"Ett riktigt spökslott"..?

Ett perfekt "termosmål", med spännande historia!

Ytterligare länkar
http://sv.wikipedia.org/wiki/Torpa_stenhus
http://www.slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=66

Bilder: http://sv.wikipedia.org/wiki/Torpa_stenhus

Broddetorp

      
Broddetorp Västergötland Sweden

För er som inte varit i krokarna rekommenderar jag en tur till Broddetorp, med utsikt över Hornborgasjön. Otroligt vackert!!

Broddetorp på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Broddetorp

Bild: de:Benutzer:Wigulf

Brommö

      
Mariestad Sverige

 Hyr en cykel om du inte orkar gå 

"Brommö är ett attraktivt utflyktsmål i Vänern. Inga bilar är tillåtna. Naturen på Brommö påminner om västkusten med berghällar och sanddyner. Det finns även många härliga badstränder och kanske hittar du ditt eget smultronställe! För friluftsliv finns markerade leder, vindskydd, torrtoaletter och eldstäder iordningställda. Vindskydden förbokas på tel 0501-220 27
Packa med det du vill äta och dricka under vistelsen, här finns ingen affär, kiosk el. servering. Restaurang och café finns vid Brommösund på Torsösidan." (vastsverige.com)

Du kan hyra cykel ute på Brommö, det finns en utmärkt cykelled som är ca 16km lång.

#Brommö på Instagram: http://iconosquare.com/tag/bromm%C3%B6

Länkar: Wikipedia, Länsstyrelsen

Bild: By CTHOE (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Surö Bokskog

      
Mariestad Sverige

Ett trevligt besöksmål oavsett årstid

"Hit är det alltid roligt för barn att komma; hela skogen är ett enda äventyr och efter strapatsen kan man äta sin medhavda picknick på en klippa vid Vänern. Det finns två kortare promenadslingor att välja mellan och vill man gå längre finns vandringsleden Surö-Harnäs-Sjötorp (mer information om den finns under rekommenderade länkar). På den västra sidan finns en liten vik med sandbotten som lämpar sig för bad. Surö bokskog är sevärd alla årstider!" (vastsverige.com)

#Surö på Instagramhttp://iconosquare.com/tag/sur%C3%B6

Länkar: gotakanal.se, Länsstyrelsen

Bild: By aaker (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Kinnekulle, Högkullen - Utsiktstornet

         
Götene Sverige

Hänförande utsikt

 Högkullen är Kinnekulles topp och man har härifrån fantastisk utsikt över hela området, så väl över slätter som Vänern. Högst upp på Kinnekulle finner man även ett utsiktstorn och flera olika mindre vandringsleder som vintertid även fungerar som längdåkningsspår.

 På Högkullen finns även Kinnekullegården som serverar lagad mat, lättare rätter och fika.

#Högkullen på Instagram: http://iconosquare.com/tag/h%C3%B6gkullen 

Länk: Vastsverige.com

 Bild: By Achird (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Hyltenäs Kulle

         


Hyltenäs Sverige

Västsveriges kanske vackraste utsikt

Citat från http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4166&artikel=4585174

 Hela kullen är ett naturreservat och en idyll med både intressanta växter och fåglar. Längst upp på kullen finns resterna av ett magnifikt slott som byggdes av göteborgaren George Seaton under första världskriget. Slottet med över hundra rum brann ner till grunden några dagar före jul 1923. I dag finns resterna av slottet, med gångar under marken som lockar många barn attt undersöka.

Hela området har en intressant och lång historia. På andra sidan av ett sund vid kullen ligger en fornborg.

Kullen går också att nå från sjösidan. Har man en båt med trailer så går det att lägga i den via en ramp vid Hanatorps camping vid sjöns norra sida. Vid kullens norra ände går det att lägga till och gå upp på kullen.

Sjön är nästan två mil lång och lämpar sig väl för en dagsutflykt. Det går också att hyra kanoter i norra ändan av sjön.

Free Joomla! template by Age Themes