Filter:

Rya Åsar

      
Borås Västergötland Sweden

Rya Åsar - Naturreservat

Jag citerar helt enkelt från kommunens presentation:

"Rya åsar är ett av de mest spännande naturområdena i Sjuhäradsbygden! Reservatet har en omväxlande natur och ligger nära Borås centrum. Området har unika värden för det rörliga friluftslivet och är cirka 550 hektar stort. Här finns ett fantastiskt landskap med klippbranter, ekskogsbeklädda sluttningar, vidsträckta barrskogar och levande kulturmarker. De många stigarna passerar vackra naturavsnitt och leder fram till trevliga picknickplatser, små sjöar och utsiktsplatser med utblick över Borås och Öresjö."

Rya åsar ligger 3 km nordväst om Borås centrum. Det är mycket lätt att hitta hit. Följ vägskyltning mot Knalleland och Ryda.
Karta
BroschyrPDF

Lämpliga utflyktsmål i reservatet:

  • Ryssbydammen - bätte lekäng i skyddat läge med underbar morgon och förmiddagssol finns nog inte. Det är lätt att ta sig dit med buss.

  • Ryssbyklint och Hestraklint - två bra utsiktsplatser om man önskar titta på Borås ur fågelperspektiv!

  • Ryda klint - här finns en underbar utsikt över Öresjö och delar av Borås omgivningar. Det är en tuff promenad när man tar sig upp de över 100 höjdmeter som skiljer mellan dal och topp.

  • Högplatån - en äng lämplig för lekar, ligger mitt i ekskogen.

  • Jättegranen - en enorm gran som uppskattningsvis slog rot för ca 120 år sedan, har vuxit under mycket bra förhållanden så att den nu är Borås grövsta gran och har en höjd av ungefär 25 meter trots att den är toppbruten.

  • Ramsulan - på ängarna och i skogen går ofta kor och betar (maj till oktober). En del ängar är emellertid till för lekar och andra aktiviteter. NAVET kan ge mer information.

  • Björbohagen - en pastoral idyll med öppna ängar och sluten lund strax öster om Almenäsvägen.

  • Fjällsjön - en grillplats en bit in i skogen.

  • Leder - det finns många olika leder i reservatet. Allt från barnvänliga elljusspår till ett nio kilometersspår (som känns betydligt längre).

Jämnesjön

      
Herrljunga Västergötland Sverige

En otroligt fin plats mitt inne i Hackebergsskogen. Vid sjön ligger två badplatser, en i Eggvena i Herrljunga kommun och en i Bitterna i Vara kommun. Runt sjön går en vacker vandringsled, kallad Kärringaleden.

Inne i byn Eggvena finns ytterligare tre vandringsleder, med start vid bygdegården. Kan också varmt rekommenderas. Bland annat finns Fredagsberget med utsikt över nejden, där det finns bord och stolar att sätta sig vid.

Bild: http://www.panoramio.com/user/365522?with_photo_id=2523480

Torpa Stenhus

          
Tranemo Västergötland Sweden

"Ett riktigt spökslott"..?

Ett perfekt "termosmål", med spännande historia!

Ytterligare länkar
http://sv.wikipedia.org/wiki/Torpa_stenhus
http://www.slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=66

Bilder: http://sv.wikipedia.org/wiki/Torpa_stenhus

Broddetorp

      
Broddetorp Västergötland Sweden

För er som inte varit i krokarna rekommenderar jag en tur till Broddetorp, med utsikt över Hornborgasjön. Otroligt vackert!!

Broddetorp på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Broddetorp

Bild: de:Benutzer:Wigulf

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Loader