Senast tillagda


Jägarsugan

(Hofors)

Adress : Ovansjö Kronopark
Ort : Stocksbo
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Telefon : 072-219 90 28
@ Epost:  Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen
Webplats:  http://gransland.net/STF-Jagarstugan
      
Beskrivning: Mitt i den Svenska vildmarken Upplev den genuina naturen och skogens tystnad i sveriges vildaste vandrarhem Jägarstugan belägen i Ovansjö kronopark/Gästrikland. Här har du som gäst möjlighet att övernatta i en primitiv kolarkoja, innan du somnar ligger du och lyssnar på den sprakande elden och har du tur får du även höra varghonans ylande eller älgkons lockande efter sin kalv. Om ni är en större grupp sover ni i vår rustika Sotkoja med 18 sovplatser och en öppen eldstad i centrum. Eller varför inte sova i Stallet med 8 sovplatser. Under sommarhalvåret erbjuder vi även övernattning i våra två militärtält med plats för ca:40 personer Dagarna i Jägarstugan Vildmarksby präglas av dagliga sysslor som att hämta vatten i källan, hugga ved till elden och laga mat på en av våra många eldplatser. För den som vill kan Sara och Johan erbjuda aktiviteter som tex älgsafari, rovdjurs guidning, praktiskt naturfoto och myrsafari för barn som vill lära sig ny visdom om den Svenska skogen. Eller kanske du på egen hand vill smyga längs Borrsjöån med metspöt och försöka dig på våra fina regnbågar (Fiskekort säljes på plats).Vår värd för jägarstugan berättar gärna om smultronställen i omgivningen och om du blir hungrig ordnar han kolbulle och kok kaffe tillagad över öppen eld i Jägarcafet (Ring innan).Jägarstugan Vildmarksby är anpassad för rörelsehindrade och i naturreservatet finns en träramp där även rullstolsburna kan uppleva reservatets unika natur.


Ekopark Ovansjö

(Ockelbo)

Ort : Ovansjö
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
Webplats:  http://www.sveaskog.se/sv/jakt-fiske-och-friluftsliv/besoksomraden/ekoparker/ovansjo/ekoparken-i-korthet/
      
Beskrivning: 

Från någon av Ekopark Ovansjös många bergstoppar kan du se ut över riktiga storskogar med gott om knotiga gammeltallar.

Många av tallarna är över 400 år och bär spår av flera bränder. Sådana träd har blivit sällsynta och de är viktiga till exempel som boträd för rovfåglar. I gamla tallstubbar häckar slaguggla och kring granarna lämnar den tretåiga hackspetten sina ringformade hackmärken.

Brand ger löv

Gamla träd och lövträd är de stora bristvarorna i dagens skogslandskap, och just detta finns det gott om i Ekopark Ovansjö. I hela området står aspar, sälgar och björkar spridda. Sveaskog att genomföra naturvårdsbränder i området för att gynna lövträd och tall.

Rika vatten

Ekoparkens värden finns inte bara i skogen utan också i det glittrande vattensystemet. I Mörtsjöbäcken finns ett av länets största förekomster av den hotade flodpärlmusslan. Öring och bäckröding slår i småbäckarna, och i lite större vatten simmar uttern. Både sjöar och bäckar är mycket populära bland fiskare.

Gamla spår

Människor har präglat Ovansjös skogar under lång tid och här finns spår av både järnbruk, fäboddrift och gammal folktro. Spännande platser att besöka är den gamla tandvärkstallen och Ronkasuokällan, där det sägs ligga en silverkista på botten.
Kvarnbackens kaffestuga

(Gävle/Sandviken)

Adress : Kvarnvägen 11
Ort : Storvik
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
      
Beskrivning: 

Kaffestuga med enklare fika och ett privat nostalgimuséum som drivs av en pratsam äldre herre. På kvarnbacken samlas under sommarhalvåret olika bil och motorcykelentusiaster en gång i veckan i någon typ av informell sammankomst. Helt klart ett läge för att spana in fina fordon, utan att för den skull gå på stor motorträff.
PerOls Våffelfik

(Gävle/Sandviken)

Adress : Åtterstavägen 9
Postnr : 81293
Ort : Kungsgården
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
Webplats:  http://perolsbloggen.wordpress.com/
      
Beskrivning: 

PerOls gård är en privat bostad som är delvis öppen för allmänheten under vissa delar av året. Under sommaren har man dagligen öppet en liten loppis med självbetjäning mellan klockan 11 och 18 i delar av den stora ladan, där ladusvalor flyger uppe i taket. Från midsommardagen till 10 augusti (gäller 2013) finns ett kafé där man kan köpa nygräddade våfflor som man sedan får avnjuta i trädgården. Är djuren ute kan man få sällskap av höns och ankor som vanligen spankulerar fritt (De tas in om man tycker de stör för mycket). Finns ägg och grönsaker för stunden kan man även köpa några sådana med sig hem.
Piren utanför stora enso

(Älvkarleby/Skutskär)

Ort : Skutskär
Landskap/område : Uppland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Ett annorlunda utflyktsmål

Stämningsfullt och vackert! - Fast namnet kanske låter lite prosaiskt...<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 42
Slumpat tips