Tripptips

Filter:
 

Vägbeskrivning

Från :  eller 

Till  :  eller 

Jägarsugan

(Hofors)

Adress : Ovansjö Kronopark
Ort : Stocksbo
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Telefon : 072-219 90 28
Webplats:  http://gransland.net/STF-Jagarstugan
         
Beskrivning: Mitt i den Svenska vildmarken Upplev den genuina naturen och skogens tystnad i sveriges vildaste vandrarhem Jägarstugan belägen i Ovansjö kronopark/Gästrikland. Här har du som gäst möjlighet att övernatta i en primitiv kolarkoja, innan du somnar ligger du och lyssnar på den sprakande elden och har du tur får du även höra varghonans ylande eller älgkons lockande efter sin kalv. Om ni är en större grupp sover ni i vår rustika Sotkoja med 18 sovplatser och en öppen eldstad i centrum. Eller varför inte sova i Stallet med 8 sovplatser. Under sommarhalvåret erbjuder vi även övernattning i våra två militärtält med plats för ca:40 personer Dagarna i Jägarstugan Vildmarksby präglas av dagliga sysslor som att hämta vatten i källan, hugga ved till elden och laga mat på en av våra många eldplatser. För den som vill kan Sara och Johan erbjuda aktiviteter som tex älgsafari, rovdjurs guidning, praktiskt naturfoto och myrsafari för barn som vill lära sig ny visdom om den Svenska skogen. Eller kanske du på egen hand vill smyga längs Borrsjöån med metspöt och försöka dig på våra fina regnbågar (Fiskekort säljes på plats).Vår värd för jägarstugan berättar gärna om smultronställen i omgivningen och om du blir hungrig ordnar han kolbulle och kok kaffe tillagad över öppen eld i Jägarcafet (Ring innan).Jägarstugan Vildmarksby är anpassad för rörelsehindrade och i naturreservatet finns en träramp där även rullstolsburna kan uppleva reservatets unika natur.


Ekopark Ovansjö

(Ockelbo)

Ort : Ovansjö
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
Webplats:  http://www.sveaskog.se/sv/jakt-fiske-och-friluftsliv/besoksomraden/ekoparker/ovansjo/ekoparken-i-korthet/
      
Beskrivning: 

Från någon av Ekopark Ovansjös många bergstoppar kan du se ut över riktiga storskogar med gott om knotiga gammeltallar.

Många av tallarna är över 400 år och bär spår av flera bränder. Sådana träd har blivit sällsynta och de är viktiga till exempel som boträd för rovfåglar. I gamla tallstubbar häckar slaguggla och kring granarna lämnar den tretåiga hackspetten sina ringformade hackmärken.

Brand ger löv

Gamla träd och lövträd är de stora bristvarorna i dagens skogslandskap, och just detta finns det gott om i Ekopark Ovansjö. I hela området står aspar, sälgar och björkar spridda. Sveaskog att genomföra naturvårdsbränder i området för att gynna lövträd och tall.

Rika vatten

Ekoparkens värden finns inte bara i skogen utan också i det glittrande vattensystemet. I Mörtsjöbäcken finns ett av länets största förekomster av den hotade flodpärlmusslan. Öring och bäckröding slår i småbäckarna, och i lite större vatten simmar uttern. Både sjöar och bäckar är mycket populära bland fiskare.

Gamla spår

Människor har präglat Ovansjös skogar under lång tid och här finns spår av både järnbruk, fäboddrift och gammal folktro. Spännande platser att besöka är den gamla tandvärkstallen och Ronkasuokällan, där det sägs ligga en silverkista på botten.
Kvarnbackens kaffestuga

(Gävle/Sandviken)

Adress : Kvarnvägen 11
Ort : Storvik
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
      
Beskrivning: 

Kaffestuga med enklare fika och ett privat nostalgimuséum som drivs av en pratsam äldre herre. På kvarnbacken samlas under sommarhalvåret olika bil och motorcykelentusiaster en gång i veckan i någon typ av informell sammankomst. Helt klart ett läge för att spana in fina fordon, utan att för den skull gå på stor motorträff.
PerOls Våffelfik

(Gävle/Sandviken)

Adress : Åtterstavägen 9
Postnr : 81293
Ort : Kungsgården
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sverige
Webplats:  http://perolsbloggen.wordpress.com/
      
Beskrivning: 

PerOls gård är en privat bostad som är delvis öppen för allmänheten under vissa delar av året. Under sommaren har man dagligen öppet en liten loppis med självbetjäning mellan klockan 11 och 18 i delar av den stora ladan, där ladusvalor flyger uppe i taket. Från midsommardagen till 10 augusti (gäller 2013) finns ett kafé där man kan köpa nygräddade våfflor som man sedan får avnjuta i trädgården. Är djuren ute kan man få sällskap av höns och ankor som vanligen spankulerar fritt (De tas in om man tycker de stör för mycket). Finns ägg och grönsaker för stunden kan man även köpa några sådana med sig hem.
Piren utanför stora enso

(Älvkarleby/Skutskär)

Ort : Skutskär
Landskap/område : Uppland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Ett annorlunda utflyktsmål

Stämningsfullt och vackert! - Fast namnet kanske låter lite prosaiskt...
Ingbo källor och kvarn

(Heby)

Landskap/område : Uppland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.ingbokvarn.se
      
Beskrivning: 

Ingbo källorSom i en saga

När man går in i skogen vid Ingbo källor är det som att bli förflyttad till en trolsk sagovärld i bästa Bauer stil. Man kan nästan se älvorna som dansar och trollen kika fram bakom de mosstäckta stenarna när man står och drömmer vid de kristallklara källorna. Skogen runt källorna har stått helt orörd i årtionden och träd som fallit omkull både i skogen och ner i källorna får ligga kvar. Solstrålarna som letar sig ner till vattnet genom trädkronorna bildar ett ljus- och skuggspel som tillför en extra dimension till upplevelsen.

Ingbo källorIngbo källorKällbottnarna går från mossgrönt vid kanterna till sandvitt mot mitten där vattnet formligen kokar upp ur marken. Källvattnet kommer från rullstensåsen och hela 4,3 miljoner liter vatten bubblar fram per dygn i en aldrig sinande ström. Det friska källvattnet leds av från källorna förbi Ingbo kvarn som efter 75 år har rullande kvarnstenar igen. Kvarnen har återuppbyggts och gjorts fullt funktionsduglig med den anrika skvaltteknik som kom från kontinenten på 1100-talet och som användes i den ursprungliga byggnaden.

Bilder: Jssfrk, Upplandsmuseet

Andra länkar:
Axmar Bruk

(Gävle/Sandviken)

Ort : Axmar
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.axmarbruk.se/
      
Beskrivning: 

Både parken och hyttan är värda besöket

Bild:

Citerar från "Visit Gavle"

Axmarbruk ligger vid norra gästrikekusten, alldeles invid gränsen mot Hälsingland. Bruket grundades 1671, förstördes av ryska trupper 1721, men byggdes sedan upp igen.

Den hytta vi kan se idag är från 1860-talet. Den står kvar som ett ståtligt monument från järnbrukstiden.
Järnframställning påbörjades redan på 1600-talet. Under stor del av 1700-talet drevs bruken av Brita Behm, även kallad Järn-Brita, som var känd för sitt hårdföra affärssinne. När ryssarna invaderade kusten 1721 brändes i stort sett hela bruket ner men genom Brita Behms försorg byggdes det snart upp igen.

Under 1800-talet ägdes Axmar bruk av familjen von Schinkel. På 1860-talet gjordes en modernisering och hela bruksbebyggelsen flyttades närmare havet.

En ny större hytta byggdes bland annat med sex lancashirehärdar. Där de tidigare bruksbyggnaderna stått anlades en engelska park och en gigantisk herrgård på över 700 kvadratmeter uppfördes. Idag är många bruksbyggnader rivna och även den stora herrgården. Hyttan restaurerades däremot på 1970-talet. Parken är välbevarad och värt ett besök då den vittnar om en svunnen tid av flärd och elegans.
Igelbäckens Kulturreservat

(Stockholm)

Ort : Stockholm
Landskap/område : Stockholmstrakten
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.stockholm.se/KulturFritid/Park-och-natur/Naturreservat-i-Stockholms-stad1/Igelbackens-kulturreservat/
      
Beskrivning: 

Jättefint område med många "termosmöjligheter"

Här finns många möjligheter till sport- och friluftsaktiviteter med motionsspår, ridvägar och ett nät av promenadvägar. Från bostadsområdena i Södra och Norra Järva tar du dig lätt ut i reservatet för att vandra, cykla eller åka skidor.

Citerar presentationen från Länsstyrelsens sida:

Igelbäckens kulturreservat sträcker sig längs Igelbäckens dalgång på Järvafältet i norra Stockholm. Igelbäcken är ett kommunalt kulturreservat.

Genom Järvafältets dalgång rinner Igelbäcken som en pulsåder genom det gamla odlingslandskapet. Bäcken, som är ett viktigt nav i den regionala Järvakilen, länkar samman grönområden i Sollentuna och Järfälla genom Stockholm och Sundbyberg ned mot Solna. I Igelbäcken lever också den sällsynta fisken grönling, som är något av en symbol för området. 2006 inrättade Stockholms stad Igelbäckens kulturreservat för att bevara och utveckla odlingslandskapet, som har anor från bronsåldern men även visar hur området såg ut vid förra sekelskiftet.

Kulturvärden och naturvärden hänger ihop och har till stor del skapats i mötet mellan människa och natur. Här finns rika möjligheter till sport- och friluftsaktiviteter med motionsspår, ridvägar och ett nät av promenadvägar. När man vandrar i landskapet utmed bäcken kan man finna arter som är förknippade med äldre odlings-, ängs- och betesmarker, till exempel backsippa, korskovall, backtimjan och ängsskallra. På våren spelar sånglärkan över fältet och morkullans flyktläte kan höras i skymningen. Även hornuggla och olika rovfåglar lever i området.

Serviceinformation

ServeringCafé vid Eggeby Gård.
RidledRidleder.
TågstationTunnelbana till stationerna Kista, Husby, Akalla, Rinkeby, Tensta eller Hjulsta, som alla ligger på gångavstånd från reservatet.
VandringsledMånga fina promenadvägar och motionsspår.
SevärdhetAkalla by, Husby gård, Eggeby gård och Hästa gård.Florarna

(Östhammar)

Ort : Örbyhus
Landskap/område : Uppland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.florarna.se
      
Beskrivning: 

Florarna i vinterskrud - Foto: Britt-Marie FredrikssonEtt trevligt reservat

Ett trevligt reservat med bra vindskydd osv. Ved finns det gott om.
På sommarhalvåret kan det dock vara mycket mygg.

Mer info på den mycket trevliga hemsidan.

Foto: Britt-Marie Fredriksson &
Nordens Ark

(Sotenäs)

Landskap/område : Bohuslän
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.nordensark.se/
          
Beskrivning: 

Nordens ArkBåde vackert och lärorikt

Nordens Ark ligger på Åby säteri i Bohuslän. Stenåldersgravar och hällristningar på markerna vittnar om att människor har bott här i tusentals år. Åby säteri är en av Bohusläns äldsta gårdar. Bevarade brev från 1307 visar att Norges kung Håkon vistades på säteriet vid den tiden.

Stiftelsen Nordens Ark är tredje ägaren till Åby säteri sedan slutet av 1600-talet. Då ägdes Åby säteri av Margareta Hvitfeldt, Bohusläns kanske mäktigaste kvinna genom alla tider.

"På Nordens Ark finns ett åttiotal - enligt IUCN - hotade arter som Nordens Ark säger sig vill rädda och bevara. På avelsanläggningen Nordens Ark finns det tre typer av djur: hotade vilda däggdjur från norra halvklotets tempererade klimatzoner, hotade exotiska vilda däggdjur och hotade nordiska lantraser. Det finns även en anläggning för amfibier, ormar, fåglar och malar som invigdes av kronprinsessan Victoria 2008. Kronprinsessan invigde den nya anläggningen genom att släppa ut en mal i en damm. Från denna damm har man den 12 juli 2011 hämtat 22 starkt utrotningshotade malar som man den 13 juli 2011 släppt ut i Helge å. Ån utvaldes eftersom malen numera endast finns där och i två andra vattenområden i Sverige."

(Wikipedia)

 

Fler länkar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordens_Ark

Bilder: Dodo bird,
Kapplasse Naturreservat

(Tierp)

Ort : Hållnäs
Landskap/område : Uppland
Webplats:  http://www.upplandsstiftelsen.se/besok-ett-omrade/kapplasse__154
      
Beskrivning: 

Kapplasse - kargt men storslaget

"Ute vid havet på Hållnäshalvön hittar du ett vilt och vittrat stenlandskap. I reservatet finns flera stentorg och när dyningen ligger på kan du höra det dova mullret av sten som rullar i vågorna.

Kapplasse är en flack bergsrygg av gråröd granit. Berget är fullt av sprickor som gör att stenen lätt vittrar. Sakta men säkert bryts klippan sönder av vågor, frost och is. De lossbrutna styckena rullas och slipas släta av vågorna för att slutligen lyftas av landhöjningen utom räckhåll för havet, där de bildar så kallade stentorg. Reservatets största finner du i den västra delen. Där kan du också se flera forntida strandlinjer som ligger parallella med den nuvarande.

Stentorgen är nästan helt öde, det enda som växer där är skorplavar. I andra delar av reservatet finns hällmarkstallskog och en göl med bland annat blodiglar.

Vågornas enorma krafter under höststormarna syns tydligt på klippornas härjade konturer. Men en varm sommardag är de gråröda mjukslipade klipporna en härlig upplevelse. Då är det bara havet, stenen, solen och du själv.

Kapplasse är ett oexploaterat och och orört kustområde. Tänk på att lämna det i lika fint skick som när du kommer!"

Citat från Länsstyrelsens presentation

Fler länkar

  • http://www.upplandsstiftelsen.se/besok-ett-omrade/kapplasse__154
  • http://www.hallnas.se/besok/kapplasse.htm
  • http://arbetarbladet.se/nyheter/tierp/1.3802239-kapplasse-ett-klippigt-reservat-med-ren-stillhetPilkalampinoppi

(Orsa)

Ort : Orsa Finnmark
Landskap/område : Hälsingland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Ett fint utflyktsmål!

Pilkalampinoppi är ett berg som mäter 645 m ö.h. i Orsa Finnmark i de västra delarna av Ljusdals kommunGävleborgs län. På toppen av berget finns ett brandtorn.

Man når bergstoppen genom att svänga av E45 och svänga västerut cirka 20 km norr om Noppikoski och följa vägen 10 km. Vid återvändsgränden nedanför toppen går en cirka 200 meter lång, relativt tvär gångväg till toppen. På toppen finns brandtornet som man kan gå in och upp i och även dass, matkällare, en brukbar brunn och väl fungerande bord och bänkar utomhus. Pilkalampinoppi nås även genom att i Noppikoski svänga av mot Älvho och då i trevägskorsningen strax före Älvho köra rakt fram. Brandtornet sköts av Orsa besparingsskog och är i gott skick. Dess historia finns kortfattat beskriven i byggnaden.

 
Jolls Trädgård

(Ljusdal)

Ort : Orsa Finnmark
Landskap/område : Hälsingland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.hamrabesparingsskog.se/default.asp?PageID=542
      
Beskrivning: 

Den lilla terrassträdgården ligger några kilometer väster om Hamra efter väg 310 mot Sandsjö.
Ni ser sevärdhetsskylten i vägkanten.

Trädgården är mycket speciell som byggnadsverk. Terrasserna, gångarna och murarna är fortfarande intakta efter drygt 150 år. Tyvärr finns det inga blommor kvar.

Jolls trädgård är klassad som fornlämning, vilket gör att det krävs speciella tillstånd för att göra ingrepp i trädgården. Finnmarkens historiegrupp tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg och trädgårdshistoriker Anna Nilsén från Länsmuseet Gävleborg har startat ett projekt för att se om det går att återuppväcka några av växterna.
Vinströmmarna

(Ljusdal)

Ort : Voxnan
Landskap/område : Hälsingland
Nation : Sverige
      
Beskrivning: 

Pippi på rymmen...

Vinströmmen är en oreglerad ström i Voxnan. Den ligger omkring 20 kilometer norr om Voxnabruk.
Vinströmmen är känd för sina vacka omgivningar och sina branta sandbrinkar. Den är ett omtyckt utflyktsmål bland ortsbefolkningen tack vare fina badmöjligheter.

Kanotpaddlare brukar ofta passera eller starta sina färder vid Vinströmmen som håller svårighetsklass III. Vid lågvatten är strömmen ofarbar och man måste då bära kanoten omkring 500 meter.

Vinströmmarna har varit med i filmen På rymmen med Pippi Långstrump.
Hylströmmen

(Ljusdal)

Landskap/område : Hälsingland
Nation : Sverige
      
Beskrivning: 

Vildast och vackrast

Hylströmmen är vildast, vackrast och störst i södra Norrland med sina 23 fallmeter. Slå dig ner på hällarna och se skådespelet. Stå på hängbron och sveps in i forsens dån.

Ett härligt utflyktsmål.
Finnharen

(Gävle/Sandviken)

Ort : Axmar
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Öppet hav

Längst ut på ön Finnsharen vid byn Hari, strax utanför Axmar by finns ett naturreservat med sköna klippor och öppet hav mot Finland.

Ta med matsäck och njut av kvällssolen, eller paddla runt småöarna. Det är stenigt och svårt att komma fram med båt, men kanot går bra. Man kan också gå över till ön på en liten bro.

Bild & citat: http://westermanmaria.blogspot.se/search/label/Smultronst%C3%A4llen%20i%20G%C3%A4strikland

Fler bilder:http://www.chinci.com/travel/pax/p/2600949/Finnharen/SE/Sweden/0/#
Sibohäll

(Gävle/Sandviken)

Ort : Högbo
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Kvällssol över vattnet

I sjön Öjaren finns en klippa för det perfekta kvällsdoppet.

Den vätter mot den kvällssolen och man kan njuta av solnedgången. Storlommen ropar. Vattnets reflexer speglar sig i tallarna. Mjuk och lent vatten i sjön.

Bord, bänkar och grillplats för den som vill äta. Man kommer dit genom att cykla eller gå i skogen via Silfverslingan från Högbo bruk i Sandviken.

Citat: http://westermanmaria.blogspot.se/2009/07/smultonstalle-i-gastrikland-2-sibohall.html


Häverö Prästäng

(Norrtälje)

Ort : Hallstavik
Landskap/område : Uppland
Nation : Sweden
Webplats:  http://www.utinaturen.nu/naturomraden/kommuner/norrtalje/havero-prastang
      
Beskrivning: 

Unik slåtteräng med fantastisk flora!

Idylliskt naturreservat vid Rotholmsviken en knapp mil norr om Hallstavik. En restaurerad löväng som bjuder på spännande flora och fågelliv. Området är lättgånget med väl utmärkta stigar. Det finns fina klippor vid vattenbrynet för en fikapaus. Bra utflyktsmål för familjen.

Häverö Prästäng är en av länets rikaste ängsmarker. Efter en törnrosasömn som varade från sekelskiftet väcktes den åter till liv 1960. Då röjdes den igenväxta gamla ängen och sedan dess har den åter skötts på traditionellt sätt. Slåttern i kombination med kalkrikedomen i marken har resulterat i ett enastående vackert och blomsterrikt område med närmare 300 arter.

Utanför ängsmarken dominerar lövskog i reservatet, men här finns också barrskog, hällmarker och strandängar. I reservatet finns stränder med badmöjligheter.

Ytterligare länkar: http://www.svetur.se/sv/norrtalje/products/104907/Havero-prastang/

Bilder: http://www.rofnet.se/fagellokaler/havero-prastang
Öster Silvbergs gruva & Sankt Nicolai ödekyrkogård

(Säter)

Ort : Silvberg
Landskap/område : Dalarna
Nation : Sweden
Webplats:  http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96ster_Silvbergs_gruva
      
Beskrivning: 

DagbrottMagiskt turkost vatten

En plats med egen atmosfär!Mycket väl värd en termosutflykt ;)

Också en populär dykplats, bla för sitt ovanligt klara, turkosa vatten. Mer om gruvan som dykplats kan du läsa på Baggbodykarnas sida

St Nicolai medeltida ödekyrkogård

ÖdekyrkogårdS:t Nicolai kapell ligger i anslutning till silverggruvan och uppfördes förmodligen på 1400-talet och byggdes om under 1500-talet. År 1854 revs kapellet då det hotade att falla samman. Kapellets timmer blev byggnadsvirke till gruvan och grundstenarna användes till att mura upp en rödfärgsugn. Altarskåp och träskulpturer från 1400-talet förvaras i Dalarnas museum. Grunden till kapellet och ödekyrkogården restaurerades 1942. Av de många gravhällar och gravstenar som fanns är bara två kvar, dels en gravhäll i gjutjärn från 1663 och en gravsten efter brukspatronen Jonas Arnberg (1722-1795).

Stämmningsfull är det ändå...
Värsbäcken

(Gävle/Sandviken)

Ort : Norra Åbyggeby
Landskap/område : Gästrikland
Nation : Sweden
      
Beskrivning: 

Vindskyff Norra ÅbbygebyEftermiddagssol, & vattenblänk

Om du åker genom hela Norra Åbyggeby till vägen "slutar" vid en bom och sedan promenerar en liten bit så kommer du till detta smultronställe bland utflyktsmål.

Testeboån tar en sväng precis vid vindskyddet/grillplatsen och ger  en härlig utsikt. att solen lyser över vattnet mot vindskyddet gör inte saken sämre.

Utflykt vid Testeboån

Grillplats vid vattenblänk.<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 11
Slumpat tips