Filter:

Bocksjön

      
Mo kyrkby

Badplats med sandstrand i Mo

Bocksjön i Kyrkbyn i Mo erbjuder en idyllisk badplats med sandstrand. Omklädningsrum och toaletter.

Böna brygga

      
Gävle Gästrikland

Här har du det gott med en termos oavsett årstid. Glömde du termosen så är kafét ovanför bryggan värt ett besök med goda mackor, hembakt, trevlig miljö och lokalt hantverk,

Om sommaren vill du kanske ta termosen till den barnvänliga badplatsen längst in i viken...

Hästbo Torsåker

      
Hästbo Gävleborg

Hästbo - Torsåker. En plats för själ och hjärta där mina minnen får stå som markörer för en tid som var och är. En tid som inte kommer tillbaka men som gett mig så mycket. Tjärnarna de små, otaliga, gömda där jag vistats i min barndom.

Bild (Bysjön): Silverdalen

Växbo Kvarn

         
Bollnäs Hälsingland

Öppet sommartid. På promenadavstånd från Växbo Lin ligger Kvarnen. Vackert belägen intill kvarndammen ligger den gamla kvarnen och de röda gamla byggnaderna. Här mals åter säd med våra förfäders teknik, stenmalet mjöl från ekologiskt odlat spannmål.
Växbo Logen (0278-66 61 95) har försäljning av design, hantverk, linneprodukter m.m.
I Krukmakeriet och Smedjan arbetas det flitigt och vackra alster säljes. Här finns även djur som grisar och höns.

Forsaleden

      
Pilgrimstad Jämtland/Härjedalen

Jämtlands bästa äventyrsbad. Gratis och ute!

\"\"Gå under vattenfall(som fantomen, fast i valfria badkalsonger), åk rutschbana på klipphällar, latja i lugna bassänger.

Ågestasjön

      
Farsta Stockholmsområdet

Ågestasjön har ett rikt fågelliv, här finns ett trevligt utkikstorn (med bord o stolar) för fågelskådare där man kan klättra upp och sitta och ta sitt fika med härlig utsikt över sjön. Omgivningen runt är riktigt lantligt vacker, med hästhagar och små grusvägar, perfekt för en promenad.

Om man utgår från Ågesta gård (mitt emot stallet) så siktar man ner mot sjön till vänster om alla husen. Man viker av ner mot sjön till fågeltornet strax innan man kommer till en ridträningsbana.
här finns en bra karta
http://www.natur.huddinge.se/pdf/vatmark/agesta.pdf

\"Lusthusudden\"Ågestasjön räcker till flera utflykter, där finns också lusthusudden som är ett perfekt idylliskt mål för en picknick. Då går du istället till höger om ågestagården (ljusgul byggnad), till höger om huset längst till höger siktar man ner mot sjön och går längst snårskogen vid vattnet eller en bit upp i hagen, ca 10 min promenad till udden. Rekommenderas!

Om du inte hade med dig fika så finns ett litet fik i stallet (längst till vänster av byggnaden, den vita dörren) med hembakat. Golfklubben har dessutom en fin resturang precis intill stallet där man kan äta lunch.

Gropholmarna

      
Älvkarleby Uppland

\"gropholmarna\"Perfekt Picnickställe

Vid älven några km söder om Älvkarleby finns naturreservatet Gropholmarna, ett mycket naturskönt lövrikt område. Domineras av lundartad natur med stor rikedom av ädellövträd (alm, ask, lönn, ek) och örtrik undervegetation. Vid älvstranden finns på flera ställen bord och bänkar, så ett perfekt ställe för en picknick med utsikt över vacker älvnatur. Lättgånget. Utgångspunkt: En parkering alldeles intill vägen mellan Älvkarleby och Marma, 3 km söder om Älvkarleby. 

Kapplasse Naturreservat

      
Hållnäs Uppland

Kapplasse - kargt men storslaget

Ute vid havet på Hållnäshalvön hittar du ett vilt och vittrat stenlandskap. I reservatet finns flera stentorg och när dyningen ligger på kan du höra det dova mullret av sten som rullar i vågorna.

Kapplasse är en flack bergsrygg av gråröd granit. Berget är fullt av sprickor som gör att stenen lätt vittrar. Sakta men säkert bryts klippan sönder av vågor, frost och is. De lossbrutna styckena rullas och slipas släta av vågorna för att slutligen lyftas av landhöjningen utom räckhåll för havet, där de bildar så kallade stentorg. Reservatets största finner du i den västra delen. Där kan du också se flera forntida strandlinjer som ligger parallella med den nuvarande.


Read more ...

Sjösunda   

         


Årsunda Sverige

Utan termos vid stranden.

Mitt på den kilometerlånga sandstranden i Årsunda/Gästrikland ligger vår älskade Strandvilla, här vaknar du till vågornas kluckande i ett av våra tvåbäddsrum eller i vårt familjerum alternativt i en av våra två moderna Strandstugor med plats för sju personer/stuga. I en av stugorna är även husdjur välkomna. På sommaren när vädret tillåter är det strandliv med bad, fiske och glass/fika från vårt sommarcafé som står i fokus både för stora och små.


Read more ...

Väröbryggan

      
Gävle Sverige

Sedan tidigare finns ett tips om planen i slutet av denna väg. Ännu finare blir det dock om du stannar till vid vägskälet innan, därifrån går en stig/två hjulspår ner mot vattnet. Följ den stigen så kommer du till denna fina plats.

Hälltjärnen   

          


Järbo Sverige

Hälltjärnen Järbo järnframställning myrmalm utflykt tips termostrippTrevligt, fint,  intressant och tillgängligt

Ett utflyktsmål i vildmark som fungerar även för den som har rullator/rullstol.

Järnframställning från myrmalm till smidesjärn.

Passa på när det är Blästerdagar! Se projektetets webbplats

Sjönära

Världens längsta linbana

         
Norsjö Sverige

Åk med Världens längsta linbana

Upplev en av Västerbottens mest säregna attraktioner, en kombination av kultur och natur. Till och med den 2 augusti har vi dagliga turer. Här har du ”restaurangen” med Sveriges garanterat bästa fönsterbord. Njut av en god renstek med potatissallad i en avstressande miljö samtidigt som du öppnar fönstret och hör fågelsången utanför. Färden går genom ett typiskt norrländskt skogsområde där du kan upptäcka hjortronmyrens röda guld eller kanske spana efter storgäddan i sjön Mensträsket .

Under den 1 timme och 45 minuter långa resan mellan byarna Örträsk och Mensträsk glider du fram i 11 km/timme. Tyst och smidigt åker du över ett Västerbotten i miniatyr. Vi har totalt 28 kabiner, 14 st från vardera riktningen och varje kabin rymmer 4 personer. Under den 13.613 meter långa resan passerar du 73 betongmaster där den högsta höjden är 26 meter och den lägsta höjden är 7 meter. Denna svävande kombination av kultur och natur är en turistattraktion av diskret och storslagen rang.

Iggön

      
Gävle Gästrikland Sverige

Stillsamt utflyktstips

Stillsam plats för en fika i nåt slags skärgård. Inget kafé eller liknande, liten bybadplats och lite båtbryggor. Termos på filt eller vid bänkbordet som stod där sista jag var där.

Ligger strax under 3 mil norr om Gävle efter gamla E4.

Limön

      
Gävle Gästrikland Sverige

Sommartid kan du åka turbåt från Södra skeppsbron i Gävle ut till idylliska Limön. Resan tar cirka 40 minuter.

Ön har många fina stigar att promenera på. Det går stigar runt hela ön och efter stigarna finns rastplatser och vindskydd. Följer man den stora stigen rakt fram från kaféet, den som går på grusåsen, kommer man till fyren. Fyren togs i bruk 1902 och användes även som skollokal fram till 1910 av fiskarnas barn.

Förutom de naturupplevelser som ön erbjuder finns här stadens renaste badvatten. Badet vid Tärnviken är långgrunt och barnvänligt. Badplats finns även i Scoutviken och det går även att bada vid Kalkudden i närheten av där turbåten lägger till.

 

PerOls Våffelfik

      
Kungsgården Gästrikland Sverige

PerOls gård är en privat bostad som är delvis öppen för allmänheten under vissa delar av året. Under sommaren har man dagligen öppet en liten loppis med självbetjäning mellan klockan 11 och 18 i delar av den stora ladan, där ladusvalor flyger uppe i taket. Från midsommardagen till 10 augusti (gäller 2013) finns ett kafé där man kan köpa nygräddade våfflor som man sedan får avnjuta i trädgården. Är djuren ute kan man få sällskap av höns och ankor som vanligen spankulerar fritt (De tas in om man tycker de stör för mycket). Finns ägg och grönsaker för stunden kan man även köpa några sådana med sig hem.

Ekopark Ovansjö

      
Ovansjö Gästrikland Sverige

Från någon av Ekopark Ovansjös många bergstoppar kan du se ut över riktiga storskogar med gott om knotiga gammeltallar.

Många av tallarna är över 400 år och bär spår av flera bränder. Sådana träd har blivit sällsynta och de är viktiga till exempel som boträd för rovfåglar. I gamla tallstubbar häckar slaguggla och kring granarna lämnar den tretåiga hackspetten sina ringformade hackmärken.

Brand ger löv

Gamla träd och lövträd är de stora bristvarorna i dagens skogslandskap, och just detta finns det gott om i Ekopark Ovansjö. I hela området står aspar, sälgar och björkar spridda. Sveaskog att genomföra naturvårdsbränder i området för att gynna lövträd och tall.

Rika vatten

Ekoparkens värden finns inte bara i skogen utan också i det glittrande vattensystemet. I Mörtsjöbäcken finns ett av länets största förekomster av den hotade flodpärlmusslan. Öring och bäckröding slår i småbäckarna, och i lite större vatten simmar uttern. Både sjöar och bäckar är mycket populära bland fiskare.

Gamla spår

Människor har präglat Ovansjös skogar under lång tid och här finns spår av både järnbruk, fäboddrift och gammal folktro. Spännande platser att besöka är den gamla tandvärkstallen och Ronkasuokällan, där det sägs ligga en silverkista på botten.

Kvarnbackens kaffestuga

      
Storvik Gästrikland Sverige

Kaffestuga med enklare fika och ett privat nostalgimuséum som drivs av en pratsam äldre herre. På kvarnbacken samlas under sommarhalvåret olika bil och motorcykelentusiaster en gång i veckan i någon typ av informell sammankomst. Helt klart ett läge för att spana in fina fordon, utan att för den skull gå på stor motorträff.

foto: Leopolds Antikvariat

 

Hylströmmen

      
Hälsingland Sverige

Vildast och vackrast

Hylströmmen är vildast, vackrast och störst i södra Norrland med sina 23 fallmeter. Slå dig ner på hällarna och se skådespelet. Stå på hängbron och sveps in i forsens dån.

Ett härligt utflyktsmål.

Loos Koboltgruva

         
Los Hälsingland Sverige

Vinströmmarna

      
Voxnan Hälsingland Sverige

Pippi på rymmen...

Vinströmmen är en oreglerad ström i Voxnan. Den ligger omkring 20 kilometer norr om Voxnabruk.
Vinströmmen är känd för sina vacka omgivningar och sina branta sandbrinkar. Den är ett omtyckt utflyktsmål bland ortsbefolkningen tack vare fina badmöjligheter.

Kanotpaddlare brukar ofta passera eller starta sina färder vid Vinströmmen som håller svårighetsklass III. Vid lågvatten är strömmen ofarbar och man måste då bära kanoten omkring 500 meter.

Vinströmmarna har varit med i filmen På rymmen med Pippi Långstrump.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Loader